Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Neuville tar ledningen i 2017 FIA World Rally Championship (WRC)

31 juli, 2017 – Hyundai Motorsport avslutade Rally Finland, den nionde omgången av 2017 FIA World Rally Championship (WRC) med Thierry Neuville som ny totalledare i Förarmästerskapet.

Neuville avslutade Rally Finland i sin #5 Hyundai i20 Coupe WRC på sjätte plats och som bäst placerad förare bland teamets tre bilar. Dani Sordo blev nia medan Hayden Paddon avslutade en frustrerande helg under Rally 2-förhållanden.

Med sin sjätteplats säkrade Neuville åtta poäng på vilka han adderade ytterligare tre extrapoäng tack vare en tredjeplats i Power Stage. Extremt viktiga poäng för belgaren då de gjorde att han avancerade upp i toppen av Förarmästerskapet. Thierry Neuville har nu tagit hem totalt 160 poäng vilket är samma som Sébastien Ogier. Neuvilles tre segrar under säsongen gör dock att han placerar sig framför fransmannen i totalen.

I övrigt var Rally Finland en besvikelse för Hyundai Motorsport med endast en etappseger under fredagen. Att jämföra med teamets bästa resultat någonsin i Rally Poland för bara tre veckor sedan. Samtliga tre bilar kämpade med att hitta rytm, fokus och självförtroende under Finlands ökända högfartsetapper på grusvägar fyllda med stora hopp.

Trots att duon Neuville/Gilsoul i och med Finland bröt en svit på sex raka pallplaceringar höll de i sin oavkortade uppradning av poäng i Power Stage under säsongen. En stark avslutning på Oittila-etappen gjorde också att de gick om Ogier i totalen, något som också var Neuvilles huvudsakliga mål inför Finland.

Neuville berättar: ”Vi hade sikte på att gå om Ogier i totalen och det lyckades vi med. Helgen var annars ganska kämpig så de poäng vi lyckades säkra var väldigt viktiga. Power Stage är som vanligt en nyckeletapp och de tre poäng vi tog där var även de som förde oss upp i ledningen i Förarmästerskapet. Nu har vi jämnat ut ställningen inför säsongens kommande fyra event och dessutom lagt det här svåra rallyt bakom oss. Det är dags att fokusera på Tyskland som även är teamets hemma-rally. Ett rally där vi historiskt vet att vi kan prestera.”

Rally Finland har aldrig varit ett av Hyundai Motorsports starkaste rallyn och med 2017 års resultat håller den trenden i sig. Detta trots att Hyundai i20 Coupe WRC ett flertal gånger bevisat att den kan prestera i varierande förhållanden.

Team Principal Michel Nandan kommenterar helgen: ”Vi räknade med att det här skulle bli ett av säsongens mest utmanande rallyn. Däremot trodde jag inte att vi skulle behöva kämpa så pass mycket för att dra jämnt med konkurrenterna. Målet var att än en gång kliva upp på pallen så självklart är vi aningen besvikna. Glädjande är däremot att Neuville äntligen hunnit ikapp och gått om Ogier i kampen om Förarmästerskapet. Det gör ju att säsongens kommande fyra rallyn känns väldigt spännande. Sen vill vi också passa på att gratulera Esapekka Lappi till sin första WRC-seger och hela Toyota Gazoo Racing för ett fantastiskt resultat på hemmaplan.”

Hyundai Motorsport har lite hemläxa från Finland, men teamet tar med sig många lärdomar och laddar om inför nästa event. Rally Deutschland, som är Hyundai Motorsports hemmarally och det första på asfalt sedan Tour de Corse äger rum 17-20 augusti.


Slutresultat - Rally Finland

1 E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC 2:29:26.9
2 J. Hänninen K. Lindström Toyota Yaris WRC +36.0
3 E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC +36.3
4 T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +1:01.5
5 C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +1:22.6
6 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:33.1
7 O. Tänak M. Järveoja Ford Fiesta WRC +1:53.6
8 K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +3:12.6
9 D. Sordo M. Martí Hyundai i20 Coupe WRC +4:11.5
10 M. Østberg T. Eriksen Ford Fiesta WRC +4:21.2


2017 FIA World Rally Championship - Förarmästerskap

Efter omgång 9

1 T. Neuville 160
2 S. Ogier 160
3 O. Tanak 119
4 J.M Latvala 114
5 D. Sordo 84
6 E. Evans 79
7 C. Breen 53
8 H. Paddon 51
9 J. Hänninen 46
10 E. Lappi 45


2017 FIA World Rally Championship - Konstruktörsmästerskap

Efter omgång 9

1 M-Sport World Rally Team 285
2 Hyundai Motorsport 251
3 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 193
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 135