Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Taxi 020 köper tre bränslecellsbilar av Hyundai

Ett av Sveriges största taxibolag Taxi 020 (som ingår i Cabonline Group) har köpt tre stycken ix35 Fuel Cell av Hyundai, världens första serietillverkade bränslecellsbil som drivs av vätgas. Bilarna väntas tas i drift under våren och kommer att köras i Stockholmsområdet. 

Stockholm den 22 februari 2016

Taxi 020 skrev i förra veckan under ett avtal med Hyundai om tre stycken ix35 Fuel Cell. De blir det första taxibolaget i landet med att köpa och driftsätta bränslecellsbilar. Bilarna kommer att trafikera Storstockholm med huvudsaklig utgångpunkt ifrån Arlanda där bilarna även kommer att tankas, på Sveriges första kommersiella tankstation för vätgas som invigdes under hösten 2015.

Satsningen på de nya bilarna ligger helt i linje med Taxi 020:s aktiva miljöarbete. Bolaget avser att vara helt fossilfria 2025, och i detta spelar bränslecellsdriften och Hyundai ix35 Fuel Cell en viktig roll:

-Tekniken med bränsleceller har verkligen utvecklats de senaste åren, och man kan få en riktigt bra räckvidd på en tankning vilket naturligtvis är viktigt för oss som taxibolag, säger Frederick Scholander, marknads- och försäljningschef på Taxi 020. Vidare passar Hyundais ix35 Fuell Cell oss väldigt bra då bilen är mycket rymlig och kan ta upp till fyra passagerare, fortsätter Frederick.

Hyundais ix35 Fuel Cell är världens första serietillverkade bränslecellsbil som drivs av vätgas. Bilen drivs av en elmotor, men istället för att kraften kommer från ett laddbart batteri (som med konventionella elbilar) kommer den från en bränslecell som konverterar vätgas till ström. Bilen har en räckvidd om 60 mil per tankning, och att tanka fullt tar endast ett par minuter.

Hyundai i Sverige har haft ix35 Fuel Cell ute för försäljning i ungefär ett år. I samband med affären med Taxi 020 har Hyundai sålt tio bränslecellsbilar, i huvudsak till företag. Driftsättningen av Taxi 020-bilarna är en viktig milstolpe för Hyundai. Jörgen Wedefelt är VD för Hyundai och säger:

-Det känns väldigt roligt att vi kan leverera bilar till Taxi 020. När de sätts i drift i sommar blir det första gången som bilarna på allvar kommer att exponeras för den svenska befolkningen då många kommer att kunna åka med bilarna. Det blir också ett viktigt test av bilarna då de som taxibilar körs väldigt mycket.

Av de tio sålda Hyundai-bilarna har sju sålts enbart i år. Hyundais ambition är att sälja betydligt fler fordon på sikt, inte minst eftersom att infrastrukturen för tankstationer nu börjar ta form där man bl.a. kan tanka vätgas både i Stockholm och Göteborg. Men fler stationer är under uppbyggnad och några kommer att driftsättas runt om i Sverige redan i år. För mer information om tankstationer och vart de ska byggas, kontakta Vätgas Sverige (www.vatgas.se).

Om allt går som det ska med Taxi 020:s bränslecellsbilar är bolaget öppet för att köpa fler fordon av Hyundai.

För mer information om Taxi 020, vänligen kontakta:
Frederick Scholander
Marknads- och försäljningschef Taxi 020
+46-704-32 30 00
fs@taxi020.se

För mer information om Hyundai, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se