Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Idag släpps de sista två avsnitten av Vätgaspodden

Idag publicerar Hyundai de sista två avsnitten i sin podcastserie Vätgaspodden, Sveriges första podcast som handlar om vätgas och bränsleceller. Dagens avsnitt handlar om bränslecellen och fördelar med den jämfört med förbränningsmotorn i ett framtidsperspektiv. I det sista avsnittet summeras de tidigare nio avsnitten där man utkristalliserar de fem viktigaste frågorna för vätgas och bränsleceller.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden, som hade premiär den 27 april. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Information om dagens avsnitt

Avsnitt 9 Grön vätgas
Göran Lindbergh är professor i tillämpad elektrokemi på KTH i Stockholm och är en av landets främsta experter på vätgas och bränsleceller. Göran berättar om när president Obama var på besök i Sverige för några år sedan, och varför Vita Huset valde att presidenten skulle titta närmare på bränsleceller istället för en rad andra innovationer som KTH hade dukat fram. Göran ger också ett nytt perspektiv på hur man bör bygga ut infrastrukturen för tankstationer av vätgas, för att dels göra det kostnadseffektivt, dels få igång trafiken med bränslecellsfordon.

Avsnitt 10 Summering
Erik Lindham är PR- och informationschef på Hyundai i Sverige och har arbetat med Hyundais kommunikations- och lobbingarbete kring bränslecellsfrågor med fokus på deras vätgasbil ix35 Fuel Cell. Tillsammans med Mattias går han igenom de fem viktigaste frågorna kring vätgas, bränsleceller och infrastruktur som ska föras vidare till beslutsfattarna.

Lyssna på Vätgaspodden:

Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas,
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=en
Soundcloud https://soundcloud.com/v-tgaspodden

Fakta:

Vätgas som omvandlas till energi via bränsleceller börjar bli allt mer förekommande runt om i världen. En bränslecell kan idag användas för allt från portabel laddning av mobiltelefoner till primär kraftkälla för att driva stora kontorsbyggnader. Det mest kända användningsområdet är dock inom bilindustrin, där vätgas och bränsleceller håller på att få sitt stora genombrott.

Mattias Goldmann är till vardags VD för den liberala tankesmedjan Fores. Mattias har sedan länge varit en representant för gröna energialternativ och är mycket påläst om trafik- och infrastrukturfrågor. Tidigare var Mattias talesperson för Gröna Bilister, en förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. Han har också ett förflutet inom Miljöpartiet där han var informationskoordinator på riksdagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se