Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Idag släpps två nya avsnitt av Hyundais podcast Vätgaspodden

Idag publicerar Hyundai två nya avsnitt i sin podcastserie Vätgaspodden, Sveriges första podcast som handlar om vätgas och bränsleceller. Dagens avsnitt handlar om hur den holländska regeringen har arbetat för att i större utsträckning använda alternativa, gröna drivmedel samt om arbetet med att uppföra Sveriges första kommersiella tankstation för vätgas. I avsnittet avslöjas vad kostnaden blir för att tanka vätgas.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden, som hade premiär den 27 april. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Information om dagens avsnitt

Avsnitt 7 – Regeringen i Holland
Alexander Hablé är övergångschef för det holländska energiministeriet och har övervakat Hollands omställningsarbete från fossila bränslen till en bredare användning av gröna alternativ, där vätgas spelar en central roll. Alexander berättar om de stora utmaningarna som omställningsarbetet har inneburit, bland annat om hanteringen av den starka petroleum-lobbyismen som finns i landet, mycket pga oljebolaget Shell som har en stor närvaro i Holland. Alexander ger också en rad tips på hur han tycker att den svenska regeringen ska agera för att komma närmare en koldioxidneutral fordonsflotta. Avsnittet sänds på engelska.

Avsnitt 8 Tankstationerna
Roger Andersson arbetar på AGA Gas och är projektledare för uppförandet av Sveriges första kommersiella tankstation för vätgas, som invigs den 16 september 2015 vid Arlanda i Stockholm. Roger avslöjas vilka ytterligare infrastrukturplaner Aga har för fler tankstationer, samt vad det kommer att kosta att tanka vätgas, både initialt men också på längre sikt.

Lyssna på Vätgaspodden:
Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas,
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=en
Soundcloud https://soundcloud.com/v-tgaspodden

Fakta:
Vätgas som omvandlas till energi via bränsleceller börjar bli allt mer förekommande runt om i världen. En bränslecell kan idag användas för allt från portabel laddning av mobiltelefoner till primär kraftkälla för att driva stora kontorsbyggnader. Det mest kända användningsområdet är dock inom bilindustrin, där vätgas och bränsleceller håller på att få sitt stora genombrott.

Mattias Goldmann är till vardags VD för den liberala tankesmedjan Fores. Mattias har sedan länge varit en representant för gröna energialternativ och är mycket påläst om trafik- och infrastrukturfrågor. Tidigare var Mattias talesperson för Gröna Bilister, en förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. Han har också ett förflutet inom Miljöpartiet där han var informationskoordinator på riksdagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se