Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Idag släpps två nya avsnitt av Hyundais podcast Vätgaspodden

Idag publicerar Hyundai två nya avsnitt i sin podcastserie Vätgaspodden, Sveriges första podcast som handlar om vätgas och bränsleceller. Dagens avsnitt handlar om världens första serietillverkade bränslecellsbil som drivs av vätgas, Hyundais ix35 Fuel Cell och om ekonomiska och miljömässiga incitament för att ställa om till vätgas och vilket av alla de alternativa drivmedlen som kommer vara det vinnande alternativet i längden.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden, som hade premiär den 27 april. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Information om dagens avsnitt

Avsnitt 5 Hyundais ix35 Fuel Cell
Hyundai var först i världen med att serietillverka bränslecellsbilar som drivs av vätgas. Den första serietillverkade bilen rullade av fabriksbandet i moderlandet Sydkorea 2013, och idag är man den största aktören för bränslecellsbilar på den globala marknaden. Ove Scott är tekniker på Hyundai och berättar om tekniken under huven på bilen, vilka för- och nackdelar en bränslecellsbil har samt vilka utmaningar det finns i Sverige för att kunna komma igång med försäljningen av vätgasbilar. Ove avslöjar också när Hyundai planerar att lansera sin nästa bränslecellsbil.

Avsnitt 5 Framtidsperspektivet
Maria Grahn är energiforskare på Chalmers i Göteborg och har under de senaste åren bedrivit en omfattande forskning kring vätgas och bränsleceller där han tar avstamp i ett framtidsperspektiv, 20-30 år fram i tiden. Forskningen fokuserar på vilken roll alternativa drivmedel som biogas, vätgas och el kommer att ha i framtiden, med tyngdpunkt på kostnadseffektivitet. Maria avslöjar vilket av de alternativa drivmedlen som blir framtidens vinnare.

Lyssna på Vätgaspodden:
Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas,
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=en
Soundcloud https://soundcloud.com/v-tgaspodden

Fakta:
Vätgas som omvandlas till energi via bränsleceller börjar bli allt mer förekommande runt om i världen. En bränslecell kan idag användas för allt från portabel laddning av mobiltelefoner till primär kraftkälla för att driva stora kontorsbyggnader. Det mest kända användningsområdet är dock inom bilindustrin, där vätgas och bränsleceller håller på att få sitt stora genombrott.

Mattias Goldmann är till vardags VD för den liberala tankesmedjan Fores. Mattias har sedan länge varit en representant för gröna energialternativ och är mycket påläst om trafik- och infrastrukturfrågor. Tidigare var Mattias talesperson för Gröna Bilister, en förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. Han har också ett förflutet inom Miljöpartiet där han var informationskoordinator på riksdagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se