Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Idag släpps två nya avsnitt av Hyundais podcast Vätgaspodden

Idag publicerar Hyundai två nya avsnitt i sin podcastserie Vätgaspodden, Sveriges första podcast som handlar om vätgas och bränsleceller. Dagens avsnitt handlar om hur oljelandet Norge kom att bli en av de största användarna av utsläppsfria bilar samt vad bränslecellstillverkarna måste göra för att bemöta den största utmaningen med teknologin den begränsade livslängden.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden, som hade premiär den 27 april. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Information om dagens avsnitt

Avsnitt 3 Skolexemplet Norge
I Norge har man kommit väldigt långt i arbetet med att köra fossilfritt, trots att landet är Europas största oljeproducent. Detta mycket tack vare en rad stödmedel från den norska staten som har främjat försäljningen av utsläppsfria bilar, t.ex. en befrielse från vägtullar, tillstånd att köra i bussfil och gratis parkering. Bjørn Simonsen är marknadschef på vätgasföretaget NEL Hydrogen och berättar om faktorerna bakom Norges satsning på alternativa drivmedel och olika metoder för produktion av vätgas i större skala. Avsnittet sänds på engelska.

Avsnitt 4 Bränslecellen i samhället
Andreas Bodén är forskningschef på det svenska bränslecellsföretaget Powercell, som tillverkar bränsleceller som drivs av vätgas till bland annat kraft- och telekomstationer. Andreas ger en inblick i en rad användningsområden för bränsleceller utanför transportsektorn men där man ändå kan göra stora miljö- och effektvinter i att använda vätgas istället för exempelvis diesel. I egenskap av forskare på området bränsleceller berättar han också om vad tillverkarna ska göra för att bemöta den största utmaningen med teknologin – den begränsade livslängden.

Lyssna på Vätgaspodden:
Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas,
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=en
Soundcloud https://soundcloud.com/v-tgaspodden

Fakta:
Vätgas som omvandlas till energi via bränsleceller börjar bli allt mer förekommande runt om i världen. En bränslecell kan idag användas för allt från portabel laddning av mobiltelefoner till primär kraftkälla för att driva stora kontorsbyggnader. Det mest kända användningsområdet är dock inom bilindustrin, där vätgas och bränsleceller håller på att få sitt stora genombrott.

Mattias Goldmann är till vardags VD för den liberala tankesmedjan Fores. Mattias har sedan länge varit en representant för gröna energialternativ och är mycket påläst om trafik- och infrastrukturfrågor. Tidigare var Mattias talesperson för Gröna Bilister, en förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. Han har också ett förflutet inom Miljöpartiet där han var informationskoordinator på riksdagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se