Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Genombrott för bränslecellsbilar 2015 – Hyundai gör podcast om vätgas

Idag lanserar Hyundai sin nya podcast Vätgaspodden. Syftet med att göra Sveriges första podcast om vätgas är att öka kunskapen hos beslutsfattare och att bemöta myter som finns. Denna unika satsning markerar också att 2015 blir året då bränslecellsbilar, tankade med vätgas, tar sig in på den svenska marknaden.

Hyundai var först i världen med att serietillverka bränslecellsbilar som drivs av vätgas och har från och med i år rustat upp för masstillverkning i sin fabrik i Sydkorea. Hyundai introducerade nyligen bilarna på den svenska marknaden och bilen kostar idag 629 000 SEK. Betydligt fler bilmärken än Hyundai är på väg att följa efter. Inom det närmaste året kommer både Toyota och Honda att lansera sina bränslecellsbilar, och flera av de andra stora bilmärkena kommer med sina vätgasbilar inom några år.

För att öka kunskapen om vätgasen som energibärare och för att berätta mer om vätgasens fördelar för bilindustrin och samhället i stort, har Hyundai producerat en tio avsnitt lång podcastserie, Vätgaspodden. Programledaren Mattias Goldmann intervjuar forskare, tekniker, internationella politiker och andra experter på vätgas om nutida och framtida användningsområden för vätgas och bränsleceller, där den gemensamma nämnaren är strävan efter att reducera koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

Erik Lindham är PR- och informationschef på Hyundai i Sverige och säger:

Hyundai har länge arbetat med vätgas och bränsleceller. Såväl bilindustrin som samhället i stort kan göra enorma miljövinster genom att använda vätgas och bränsleceller som kraftkällor. Vi ser dock att kunskapen om vätgas är ganska låg, i synnerhet hos svenska beslutfattare. Podcasten ska därför ge en bred bild av vad vätgas kan användas till, och vi hoppas också på att kunna ta död på gamla myter som finns om vätgas.”

Vätgaspodden finns tillgänglig på Hyundais hemsida www.hyundai.se/vatgas, via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/vatgaspodden/id987373994?l=en eller Soundcloud: https://soundcloud.com/v-tgaspodden

Idag släpps de två första avsnitten, och under de kommande fyra måndagarna kommer två nya avsnitt att publiceras varje vecka.

Information om dagens avsnitt:

Avsnitt 1 Vätgasen i Sverige varför är det viktigt?

Björn Aronsson, verksamhetschef på Vätgas Sverige, berättar om utmaningarna och fördelarna med en introduktion av vätgas i den svenska fordonssektorn. Björn sätter också Sverige i perspektiv till andra EU-länder som kommit längre i sina vätgas-satsningar, t ex Norge och Danmark. Björn avslöjar även hur infrastrukturplanerna för tankstationer med vätgas ser ut, och hur implementeringen ska ske under kommande år.

Avsnitt 2 Vätgas och pingisbollar

Raketforskaren Lars Stenmark berättar om sin senaste uppfinning makrosfärerna – en ”pingisboll” som fylls med vätgas och som kan komma att ersätta den traditionella tankningstekniken för vätgas och andra gaser. Avsnittets andra gäst Jonas Flädjemark, är kollega med Lars och berättar bland annat om att köra rally med vätgasbilar. Lars berättar också om hur vätgas kan komma att revolutionera framtidens rymdfärder.

Fakta:
Vätgas som omvandlas till energi via bränsleceller börjar bli allt mer förekommande runt om i världen. En bränslecell kan idag användas för allt från portabel laddning av mobiltelefoner till primär kraftkälla för att driva stora kontorsbyggnader. Det mest kända användningsområdet är dock inom bilindustrin, där vätgas och bränsleceller håller på att få sitt stora genombrott.

Mattias Goldmann är till vardags VD för den liberala tankesmedjan Fores. Mattias har sedan länge varit en representant för gröna energialternativ och är mycket påläst om trafik- och infrastrukturfrågor. Tidigare var Mattias talesperson för Gröna Bilister, en förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken. Han har också ett förflutet inom Miljöpartiet där han var informationskoordinator på riksdagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se