Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

i20-familjens senaste tillskott ger Hyundai två Red Dot Design-priser

  • Nya generationens i20 Coupe och i20 femdörrars vinner prestigefulla designpriser
  • Designen är främsta orsaken till att kunder i Europa väljer Hyundai


Stockholm den 30 mars 2015

Två nya modeller från Hyundai har fått pris i prestigefulla tävlingen Red Dot Design Awards. Av 2015 års utbud har nya generationens i20, både kupéversionen och femdörrarsversionen, fått varsin utmärkelse. Detta erkännande förkunnades av en expertjury som arbetar enligt en av världens mest eftertraktade kvalitetsmärkningar för design.

Priserna i fordonskategorin innebär en dubbel bekräftelse för den nya generationen i i20-familjen, som designats på Hyundais egna designcentrum i tyska Rüsselsheim. När nya i20 Coupe skapades, ville Hyundai gå emot strömmen i branschen och skapade för första gången en sportig tredörrars vars utformning skiljer sig från den tidigare femdörrarsmodellen. Detta nytänkande belönades av Red Dot-juryn, som nu ger ett bevis på att det djärva beslutet att skapa en specifik Coupe-design var helt rätt.

Även nya i20 med fem dörrar har inneburit ett stort steg framåt. Jämfört med föregångaren har den nya femdörrarsmodellen en längre, lägre och bredare kaross, vilket ger den ett mer självsäkert utseende. Det understryks dessutom av den längre motorhuven, de upprätta A-stolparna och en ny utformning av den sexkantiga grillen – en klassisk detalj på Hyundais bilar. Enkla, eleganta linjer sveper längs hela karossen, och de blanksvarta C-stolparna i bak ska ge intryck av att taket flyter omkring i luften.

Peter Schreyer är chefsdesigner för Hyundai i Europa:
– Vi är glada över att få uppskattning för vårt designarbete från de välrenommerade medlemmarna i Red Dot-juryn. Vår syn på design är en del av Hyundais framåttänkande anda, och juryns beslut visar att vi gör framsteg över hela världen.

De prisbelönta modellerna har inspirerats av Hyundai välkända och uppskattade designfilosofi Fluidic Sculpture 2.0, som tar sig uttryck i en svepande och dynamisk formgivning. Tanken bakom har sin grund i mänsklig och harmonisk samvaro, samt på den kloka tankegången om hållbar tillväxt genom naturens eviga evolution, och en önskan om att skapa en vision för progressiv och passionerad framtidsdesign.

Red Dot-juryn består av 38 experter från 25 länder – samtliga medlemmar är väletablerade designer, lärare och journalister – och tävlingen är en av världens mest eftertraktade sätt att få en kvalitetsstämpel på sin design. 2015 års tävling fick 4 928 bidrag från 1 994 deltagare i 56 länder, vilket gör Red Dot till den största och mest internationella produkttävlingen i världen.

Priserna som Hyundai fick på 2015 års Red Dot Design Awards följer på utmärkelserna de fick 2014 för nya Genesis och i10, vilket innebär att varenda modell som lanserats i Europa sedan slutet av 2013 har fått ett pris. Nya Genesis har också fått beröm för sin design när den 2014 vann priset Good Design, och nya generationens i20 belönades med priset iF Design i B-segmentet 2015 för sin distinkta och sofistikerade stil.

Nya generationens i20-familj har designats, konstruerad och tillverkad i Europa, och är tillgänglig för försäljning på den svenska marknaden. Nya Hyundai i20 kostar från 129 900 SEK.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
+46-706-88 50 31
Erik.lindham@hyundai.se