Bilnyheter du inte vill missa

Tillbaka

Ny förare i Hyundais trio i Rally Sweden

På torsdag drar Rally Sweden igång, den andra deltävlingen i WRC säsongen 2015. Hyundai kommer som planerat att starta med tre bilar, men byter ut en skadad Dani Sordo mot nya zeeländaren Hayden Paddon. Förarbytet betyder att Hyundais senaste tillskott Kevin Abbring gör sin debut för såväl Hyundai som i Rally Sweden.

På torsdag startar Hyundai i Rally Sweden med gott självförtroende. Med sig över startlinjen har man ett bra resultat från Rallye Monte-Carlo där de båda bilarna som startade tog sig i mål, vilket var Hyundais målsättning från början. Hyundai har också noggrant utvärderat sina tester som gjordes under en vecka i december i Sverige förra året, och optimerat bilarna utifrån de ovanliga förhållandena Rally Sweden bjuder på ur ett WRC-perspektiv. Och i förra veckan kompletterade Hyundai med ytterligare två dagars tester i Sverige.

Rally Sweden är den enda riktiga vintertävlingen i WRC med hala och snöiga förhållanden och erbjuder en stor utmaning för alla team. Teamchefen Michel Nandan säger:

”Rally Sweden var en av de klart tuffaste testerna för vårt unga team i fjol det första året för Hyundai Motorsport. Vi lärde oss mycket under förra Rally Sweden, erfarenheter som kommer bli ovärderliga för oss när vi startar på torsdag”.

Hyundai har dock gjort en stor förändring inför Rally Sweden. Dani Sordo, som kör Hyundai i20 WRC #8 råkade nyligen ut för en cykelolycka som gör att han inte kommer att starta. Nya zeeläandaren Hayden Paddon tar tillsammans med John Kennard över spakarna i bil #8 vilket gör att ansvaret för den tredje bilen, Hyundai i20 WRC #20, axlas av nykomlingen Kevin Abbring. Abbring, som kommer från Holland, har aldrig tidigare kört Rally Sweden. Det blir också för första gången som Abbring kör för Hyundai:

”Det känns bra att få chanson att tävla i Rally Sweden för Hyundai, inte minst för att det är mitt första WRC-event någonsin. Det är självklart inte under de bästa omständigheterna och jag hoppas att Dani mår bättre. Vi kommer lägga mycket fokus på förberedelserna inför starten och jag ser främst Rally Sweden som en möjlighet att få erfarenhet.”

Hyundai i20 WRC #7 körs som vanligt av teamets mest rutinerade förare Thierry Neuville. Neuville lyckades bra i förra Rally Sweden där han plockade den andra och tredje snabbaste sträcktiden.

Rally Sweden är uppdelat i 21 sträckor om totalt 308 km. Rallyt börjar med den sedvanliga Super Special i Karlstad på torsdag. På fredagen tar rallyt förarna över gränsen till Norge, där bilarna kommer köras på vägar som inte har använts sedan 2011. Under lördagen körs tävlingen i Hagfors frusna vinterskogar, inklusive det berömda Colin’s Crest i Vargåsen – där Hyundai vann förra året. Den 15.87 km långa Power Stage i Värmullsåsen leder bilarna till finalceremonin i Karlstad under söndagen.

Se en sammanfattande film om Hyundai Motorsports förberedelser inför Rally Sweden här: m.youtube.com/watch?v=DVYA59krCew&feature=youtu.be

I bifogad fil finns även en specifikation över Hyundais tre förare och deras placeringar.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lindham
PR- och informationschef Hyundai Bilar AB
Tfn: 070-688 50 31
Erik.lindham@hyundai.se